معرفی سازه سقف وافل
این سازه نوعی سقف مشبک است که همانند دال دوطرف عمل میکنند و هزینه اجرای پایینتری نسبت به روش های اجرای ازجمله کوبیاکس، یوبوت و تیرچه بلوک دارد. در این سقف ها نیازی به اجرای میلگردهای تقویتی و اتصال آنها به تیرها نمیباشد و درکمترین زمان ممکن اجرا میشود.
این نوع سیستم قابلمه ای است و نسبت به بقیه دال ها نیز وزن کمتری دارد. این نوع دال برای پوشاندن دهانه های عریض مناسب است و چون دوطرفه میباشد و در هر چهارطرف دو تکیه گاه دارد. از انواع دیگر آن به سقف وافل یکطرفه نیز میتوان اشاره کرد که بجای تیرچه بلوک استفاده میکنند که منجر به کاهش هزینه ها میگردد.
از مزایای این سقف ها به سبکی، استفاده از بتن کمتر و هزینه مقرون به صرفه اشاره کرد. حجم بتن و فولاد موردنیاز کم است. ظرفیت باربری بیشتری به نسبت دیگر دال ها دارد.
و از معایب این سازه میتوان اشاره کرد که به دلیل سبک بودن برای مناطقی که بادهای شدید میوزد مناسب نیستند و اگر از تاسیسات عبور داده نشود، دال دچار آسیب دیدگی خواهد شد.
در ادامه و پیش از محاسبه هزینه اجرای سقف وافل به بررسی مقایسه ای از سقف وافل و یوبوت میپردازیم؛
اتصال ملحقات به سقف
در سقف یوبوت، دال بتنی زیرین وجود دارد و اتصال ملحقات مانند آوزیها و … از سقف حتی بعد از اتمام عملیات نازک کاری در هرجایی از سقف امکان پذیر است.
اما در سقف وافل بایستی همانند سقف تیرچه محل های مربوطه را از قبل جهت اتصال ملحقات پیش بینی نمود.
وزن و بار مرده
یکی از مزیت های اصلی سقف وافل نسبت به دال های یوبوت و کوبیاکس سبک بودن این سقف است. بطور مثال اگر از هر سه نوع سقف وافل، یوبوت و کوبیاکس به اندازه 35 داشته باشیم به ترتیب وزن های 417 ، 583 و 613 را دارند و مشخص است که سقف وافل 166 کیلوگرم از سقف یوبوت سبکتر است. سقف وافل دهانه بلند تری را به دلیل سبک بودن و خیز کمتر جوابگو است.
از نظر قیمت و هزینه اجرا
به دلیل سبکتر شدن سقف، کاهش مصرف میلگرد و بتن در فوندانسیون، تیر و ستون. استفاده زا روان کننده بتن در سقف یوبوت و کوبیاکس ضروری است که هزینه آن در سقف وافل کسر میشود.
دستمزد اجرای سقف وافل کمتر از سقف یوبوت است زیرا میتوان وافل را بدون فرش کردن پلای وود اجرا کرد و همچنین حجم آرماتوربندی سقف یوبوت بیشتر از سقف وافل میباشد. قیمت تمام شده سقف وافل به قطعیت 20% کمتر از سقف یوبوت است.
جهت عضویت در اینستاگرام توسعه عمران آساک کلیک کنید. |
ازنظر سرعت وسهولت اجرا
سقف وافل به دلیل وزن کمتر با مقدار کمتر جک ولوله قابل اجرا است و همچنین میتوان وافل را مستقیم روی زیرسازی و بدون فرش کردن سه لایی یا پلای وود اجرا کرد ولی اجرای سقف مجوف حجم ابزار بسیار زیاد و حتما میبایست پلای وود استفاده کرد و این امر موجب افزایش هزینه و زمان پروژه میگردد.
کیفیت اجرای سقف وافل بهتر است از سقف های مجوف میباشد و برخی از معایب سقف یوبوت مانند کرمو شدن بتن و نیاز به استفاده از روان کننده در سقف وافل بسیار کمتر است.
ظاهری
سقف یوبوت به صورت مکعبی شکل و قالب پلی پروپیلن بازیافت شده است و به صورت دال دوطرفه عمل میکنند ولی در سقف وافل حالت قالب مستطیلی است و به صورت دال یکطرفه عمل میکنند.
سقف یوبوت در داخل سقف میماند و ماندگار است ولی در سقف وافل قالب های آن قابل جابجایی بوده و اصطلاحا حالت قالب غیر ماندگار میباشد.
اجرایی
یوبوت به دلیل وزن بالاتری که نسبت به سقف وافل دارد در نتیجه عملکرد ضعیف تری را در برابر زلزله نشان میدهد.
معایب
یکی از معایب سقف یوبوت وزن مرده بالای آن در مقایسه با سقف وافل است.
حال به طرح مثالی از هزینه اجرای سقف های وافل در آذر ماه 1401 میرسیم.
هزینه بتن مصرفی برای هرمترمربع حدود 300.000 تا 350.000 تومان است.
هزینه میلگرد مصرفی برای هرمترمربع حدود 600.000 تا 700.000 تومان است.
هزینه خریدقالب و … 20.000 تا 30.000 تومان است.
دستمزد اجرا حدود 250.000 تا 350.000 تومان است.
برآورد کلی به ازای هر مترمربع حدود 1.150.000 تا 1.300.000 تومان است.
نکته مهم : باتوجه به محل پروژه، مجری پروژه و یکطرفه یا دوطرفه بودن هزینه ها کمتر و یا بیشتر میتواند باشد.
برای اجرای سقف وافل به صورت شرایطی و اعتباری تماس بگیرید.
سقف وافل:
شرکت بین المللی توسعه عمران آساک به پشتوانه دانش و تجربه چندساله اقدام به تهیه و تامین اقلام قالب های غیرماندگار سقف از جنس پلی پروپلین نموده است. این نوع سیستم ها و قالب های سقفی با اتکا به دانش دکتران و مهندسان صاحب نظر در عرصه طراحی و محاسبات سازه و سقف، باتوجه به آیین نامه های مربوط به مرکز تحقیقات ساختمان و بررسی ایرادهای سبک های سنتی در ساخت و ساز از جمله سقف های تیرچه و پلاستفوم و بلوک های سقفی اقدام به تهیه و تامین ، طراحی و محاسبات قالب های غیر ماندگار به اصطلاح قالب های سقف وافل نمود.
این امر سبب برطرف سازی ایرادات اجرایی حین کار، کمتر شدن هزینه های جانبی، سهولت در امر اجرای سازه، سبک سازی و بهینه سازی سازه و بالا رفتن کیفیت و سرعت اجرا و جلوگیری از هدر رفت مصالح و منابع ملی شده است.
که این نشان دهنده جایگزینی مناسب قالب های غیر ماندگار سقف های وافل به جای سقف هایی در سبک سنتی اجرا، از جمله تیرچه و پلاستوم میباشد.
جنس قالب های وافل سقف از مواد پلیمری قابل بازیافت از نوع پلی پروپیلن تولید شده است که سطح صیقلی قالب ها ایجاد نمای زیبا و دکوراتیو بتنی میکند و جدا سازی قالب ها دیگر نیازی به تهیه تیرچه های آماده ساخته شده و پلاستفوم نیست.
وزن قالب:
به دلیل استفاده از مواد پلیمری در ساخت قالب های سقف وافل، وزن قالب ها جهت حمل توسط کارگران بسیار راحت انجام میگردد. به طوری که در هر متر مربع وزن قالب حدود 10 کیلوگرم میباشد.
عبور تاسیسات از فضای بین تیرچه
باتوجه به عدم استفاده از پلاستوم ( یونولیت ) به جهت نگهداری بتن در فضای خالی بین تیرچه ها در سقف، قالب های وافل فضای مناسبی جهت عبور تجهیزات تاسیسات در فضای خالی موجود بین تیرچه ها را فراهم میکند.
ابعاد قالب:
مرکز به مرکز تیرچه 120 سانتی متر ، ارتفاع قالب 32 سانتی متر در طول های ، 10 ، 15 و 90 سانتی متر میباشد که قالب ها به وسیله اسپیلت پین مخصوص به راحتی و در مدت زمان کوتاهی به هم متصل و مونتاژ و در انتهای طول هر قسمت با یک در پوش بسته میشوند.
به طور تقریبی برای هر متر مربع اجرای سقف وافل 200 کیلوگرم بتن و بسته به طراحی سازه و مشخص کردن دهانه ها حدود 10 الی 15 کیلوگرم میلگرد مصرف میشود که در مقایسه با سقف های مشابه به حداقل میزان مصرف میباشد.
با توجه به وزن کم قالب های مونتاژ شده را حمل کرده و در محل مناسب خود قرار دهند و سقف را آماده جهت میلگرد بافی و پس از آن بتن ریزی نمود.
شایان ذکر است با توجه به جنس قالب ها و باز بودن فضای قالب ها عمدتا در زمان بتن ریزی نیازی به ویبراسیون نیست.
مزایای استفاده از قالب های وافل:
- صنعتی سازی اجرای سازه
- کاهش وزن ، بهینه سازی ، مقاوم سازی و کاهش مصرف میلگرد و بتن
- کاهش هزینه ها از جمله خرید مصالح و اجرای سازه
- حفظ محیط زیست و منابع مالی افزایش ایمنی و مقاومت در برابر زلزله و نیروهای جانبی و آتش سوزی
- کاهش هدر رفت مصالح و مصرف سوخت و مواد اولیه
- افزایش عمر سازه
- افزایش کیفیت و سرعت اجرا
- حذف پلاستوفوم و بلوک سقفی و عدم ساخت و حمل تیرچه و بلوک به محل ساختمان و طبقات
- نمای نهایی زیبا و دکوراتیو
- افزایش ارتفاع مفید کف تا سقف طبقات به علت عبور تاسیسات از داخل تیرچه ها
- قابلیت استفاده مجدد
- افزایش پارکینگ و فضاهای مفید در پلان معمار
- افزایش طول تیرها و کاهش تعداد ستون ها
- امنیت جانی کارگران و پرسنل اجرایی به علت استحکام بالای قالب ها
- سهولت در اجرا بدون نیاز به نیروهای متخصص و یا آموزش دیده
- کاهش مصرف میلگرد مازاد بر استفاده در تولید تیرچه ها
- کاهش چشم گیر مصرف بتن و میلگرد در اجرای سقف با قالب های وافل در مقایسه با اجرای سقف به روش دال تخت و یا سبک سقفهای مشابه
- افزایش کیفیت فنی ساختمان و کاهش هزینه تمام شده
- حذف تیرچه دوبل و عدم محدودیت در اجرای سایزهای مختلف میلگرد در تیرچه
- استفاده بهینه از مزیت تیرچه پیوسته در طراحی سازه و سقف و بتن ریزی یکپارچه يكپارچه سقف
- امکان جایگذاری ورقه ای فولادی جهت ساپورت گیری تجهیزات تاسیسات در کلیه نقاط سقف قبل از بتن ریزی
- قابل استفاده در سازه های بتنی و فولادی
- کاهش وزن سقف و سازه نسبت به سایر سقف های متداوم
- عدم نیاز به چرب کردن و جداسازی راحت قالب های وافل از سقف
- قابلیت اجرای خیز منفی لازم مطابق با آیین نامه های ساختمان
- امکان عبور تاسیسات از داخل سقف و افزایش ارتفاع مفید طبقات
- قابلیت افزایش عرض جان تیرچه جهت قرارگیری میلگرد محاسباتی به جای تیرچه ی دوبل
مراحل اجراى سقف:
مرحله اول شمع بندی:
اولین مرحله در اجرای سقف وافل عملیات شمع بندی است.
زیرسازی جهت قالب گذاری شبیه به اجرای سقف تیرچه یونولیت و به مراتب ساده تر و سهل تر می باشد.
مرحله دوم:
قوطی کشی یا شاسی کشی اولین مزیت اجرای سقف با قالب های وافل نسبت به دیگر روش های اجرای سقف مجوف مانند یوبوت یا کوبیاکس در اجرای سهل تر سقف است.
در اجرای سقف با قالب های غیرماندگار خود قالب ها نقش نگهدارنده بتن تازه را انجام می دهند.
در حالی که برای اجرای دیگر انواع سقف مجوف به دلیل اینکه قالب درون سقف قرار می گیرد عملیات تخته بندی و هزینه های مرتبط با آن نیاز است علاوه بر این که یک مرحله به مراحل اجرایی اضافه میشود و به همان نسبت زمان اجرای پروژه را طولانی می نماید.
با حذف مرحله تخته بندی دومین مرحله اجرایی با قوطی کشی یا قوطی گذاری آغاز می شود.
برای شمع بندی یا شاسی کشی زیر سقف با قالب های وافل فقط کافی است روی شمع ها جک ها از ابزاری هم چون قوطی یا لوله داربست یا چوب چهارتراش به سادگی استفاده نمود تا بستر جهت چیدمان قالبهای سقفی و پس از آن میلگرد گذاری صورت پذیرد.
مرحله سوم:
چیدمان قالب های وافل بسته به طراحی سقف به روش قالب های تیرچه یکطرفه و یا دو طرفه پس از جک گذاری مرحله چیدمان قالب های سقفی غیر ماندگار وافل آغاز میگردد که این امر به راحتی و توسط نیروهای اجرایی سازه انجام پذیر است.
به این صورت که قالب ها در کنار هم چیده شده و توسط اسپلیت پین به هم متصل میگردد به طوری که کاملا بهم قفل شده و مانع از بیرون زدن شیره بتن از قالب های وافل میگردد که حاصل کار، یک نمای بتنی دکوراتیو میگردد.
مرحله چهارم:
آرماتور بندی:
پس از قالب گذاری نوبت به اجرای آرماتورها مطابق با نقشه طراحی سقف وافل میرسد.
در این مرحله آرماتورهای کششی مابین قالب ها با فواصل و تعداد مشخص گذاشته میشوند و بر روی قالب ها با رعایت فاصله از، قالب تنیده میشود.
مرحله پنجم:
بتن ریزی
از قابلیت های مهم، اجرای پیش خیز در دهانه های سقف میباشد که میتوان قبل از بتن ریزی اعمال نمود. نمود. با توجه به جنس قالب ها معمولا در بتن ریزی به ویبراسیون نیازی نیست. به این دلیل که فضای بتن ریزی کاملا باز و قابل دسترس است . بر خلاف بتن ریزی سقف های به سهولت قابل دسترس بتن تازه نیست و بال ویبراسیون بتن تازه به سمت این فضا ها هدایت میشود.
پس از باز کردن قالب های سقفی میتوان از آنها مجددا برای سقف های بعدی و یا حتی پروژه های بعدی به کرات استفاده نمود.
نمای نهایی بتنی دکوراتیو و زیبای سطوح بتن ریزی شده با قالب های وافل باعث حذف سقف كاذب مخصوصا در محیط های مشاعی از جمله راه پله و پارکینگ ها میگردد و فضای بهینه ای ایجاد میکند.